tekst Ilse

Sam Dillemans - Tentoonstellingsruimte

NEO HUMANISM

Neo Humanist  Ilse Rotsaert

Er bestaan niet eens dertig synoniemen voor het woord ‘wereld’.  Dit terwijl het altijd anders is: al naargelang hoe jij ernaar kijkt. 

Geboorteplechtigheden, Relatie - of Huwelijksplechtigheden, Afscheidsplechtigheden, ze vertellen het verhaal van mensen op een scharniermoment in hun bestaan.  Een overgangsfase wordt hiermee in de verf gezet. 


- Ilse Rotsaert - Moreel  consulente HuisVanDeMens

Brugge


Lente kriebelt pril en prettig aan je onbegane voetzooltjes

die zachter dan fluweel

maar toch al van de wereld zijn.    Het leven stroomt door je ultrafijne aderen en kraaiend laat je alles van je horen wat je in je hebt op dat moment. 

Jij leest jouw broosheid niet in onze bezorgde blikken, néé.  Hoe meer je ontwikkelt, hoe meer de lust  en de nieuwsgierigheid jou bekruipt je longen open te zetten en hele delen van de wereld in te ademen.  Wérelddelen, denk je, want jong en geloofwaardig aan jezelf, wil je de puurheid van het leven ontdekken.  En je zál, want je straalt het uit!  “Dat niemand jou een halt kan smeken of bevelen”! 

Er is niets schokkends aan jouw natuurlijke drang de wereld aan je voeten te voelen, of lichter gezegd … ónder je voeten, die avontuurlijk en gretig elke korrel zand, elke kiezel, elke steen, elke ondergrond zullen betasten.  Voeten houden ons aan de grond, houden contact met de basis,

terwijl wij groeien, naar kennis, kunde en naar een langzaam maar stevig verworven kracht.  Onafwendbaar rijzen we, en nestelen ons meer en dieper de wereld in.

Maar welke wereld? 

Is het niet de mix van omstandigheden, persoonlijkheid, omgeving en toevalstreffers, die de wereld bepalen waarnaar wij kijken en waarin wij ons wanen.

Er bestaan niet eens dertig synoniemen voor het woord ‘wereld’.  Dit terwijl het altijd anders is: al naargelang hoe jij ernaar kijkt.  En hoe jij ernaar kijkt, heeft veel te zien met hoe jouw unieke leven kleur en vorm heeft gekregen. 

Je kunt het leven van een ander daarom nooit vertellen alsof het dat van jou zou zijn.  Hoe arrogant om zelfs maar te denken dat dit kan.  De huid omsluit altijd, áltijd, een eigen wereld van gevoelens, intenties, doelen, herinneringen, gedachten, en noem maar op. 

Maar deze volstrekt persoonlijke wirwar is natuurlijk zo verrassend en zo boeiend, nét omdat het zo ánders is en ons - consulenten van het Huis van de Mens - alvast nooit verveelt.

We begrijpen dat we eigenlijk eerst en vooral het recht - lees : voorrecht -hebben … om te luisteren. 

Elke nieuwe wereld die voor ons opengaat, is voor ons immers een actieve zoektocht, naar andere vragen.  Het vraagstuk is ooit af, maar leert ons steeds nieuwe formules.   

Met een graagte nemen we  - luisterend - élk leven in ons op,

tot waar het werd geleefd.  En verder …


Daarin schuilt nu de kracht van onze plechtigheden. 

Geboorteplechtigheden, Relatie - of Huwelijksplechtigheden, Afscheidsplechtigheden, ze vertellen het verhaal van mensen op een scharniermoment in hun bestaan.  Een overgangsfase wordt hiermee in de verf gezet. 

Je maakt het je éigen plechtigheid, of doet dat voor jouw dierbare,

en verwoordt een wereld aan gevoelens, gedachten, wensen, beloftes en noem maar op, zelfs al dan niet vorm gegoten in een zelf bedacht ritueel.  Op die manier creëer jij een heel persoonlijke ceremonie, jouw moment waarop alles even helemaal stilstaat op het punt waar jij bent aanbeland in je bestaan.  Jij, sámen met anderen, want je staat er niet alleen!


Een plechtigheid met als inhoud  ‘het ultieme vatten en vastpakken,

van wat jou op dat moment het meeste raakt’,

vermengd met toekomst-elementen,

richtsnoeren,

wegwijzers.


Een plechtigheid staat bol van inspiratie, hoop, verbinding, samenzijn en

geeft jou met hart en ziel de plaats die jij mag hebben, de plaats die jij verdient,

te midden van je geliefden en diegenen die oprecht betrokken zijn.   

Op die manier wordt jouw leven, jouw zijn,

met kracht bevestigd door de groep. 

Individu en gemeenschap gaan de weg

van warm-aanvaardende verbondenheid.